Samenwonende ex

Home > Blogs > Samenwonende ex

U hoort op een dag dat uw ex gaat samenwonen en u vraagt uzelf af: “Wat betekent dit voor de alimentatie”? Als uw ex alleen kinderalimentatie betaalt is het normaliter niet relevant of uw ex gaat samenwonen aangezien bij de kinderalimentatie met een fortaitair bedrag aan (woon)lasten wordt gerekend dat hetzelfde blijft als uw ex gaat samenwonen.

Als u partneralimentatie van uw ex ontvangt dan zou u misschien meer alimentatie kunnen ontvangen als uw ex gaat samenwonen. Omdat samenwonende partners hun lasten kunnen delen zal de draagkracht van uw ex stijgen. Als de draagkracht stijgt, betekent dit echter niet automatisch dat uw ex meer partneralimentatie moet betalen. Dit is enkel het geval als u ook behoefte heeft aan een hogere bijdrage.

Als uw ex degene is die partneralimentatie ontvangt dan eindigt in beginsel uw alimentatieplicht wanneer uw ex gaat samenwonen met een ander als waren zij gehuwd, zoals de wet zo mooi omschrijft. Soms zijn er in convenanten afwijkende afspraken m.b.t. het verval van alimentatie i.g.v. samenwonen gemaakt. Als uw ex ontkent samen te wonen dan dient u aan te tonen dat de ander samenwoont. Dit zal lastig zijn.

(gepubliceerd in de Stedendriehoek in juli 2015)