Als u als werknemer arbeidsongeschikt bent zal de bedrijfsarts u na enige tijd, als u daartoe weer in staat bent, opdragen in passend werk te re-integreren. Dat is meestal niet meteen voor alle uren. Maar als u weigert om voor een paar uur te re-integreren verliest u uw recht op uw loon. De vraag was steeds tot over welk deel van het loon?
Tot nu oordeelden rechters daar verschillend over, maar sinds de uitspraak van de HR d.d. 6 juni 2014 staat vast dat u uw recht op loon niet alleen verliest voor de uren waarin u moet re-integreren, maar voor álle uren, ook voor de uren waarin u nog steeds arbeidsongeschikt bent.
De HR stelt dat artikel 7:629 BW bedoeld is om de re-integratie en het herstel van de zieke werknemer te bevorderen. Overtreedt de werknemer deze wettelijke bepaling, dan is de sanctie dat zijn recht op loon volledig vervalt. Nogmaals, dat geldt dus óók voor dat deel van de werktijd waarvoor de werknemer arbeidsongeschikt is en nog niet in staat om te re-integreren. De werkgever moet u als werknemer wel eerst waarschuwen over de consequenties van de weigering.