Pas op voor verkoopreisjes

Home > Blogs > Pas op voor verkoopreisjes

Vooral oudere mensen die wel eens een verzetje willen, zijn vatbaar voor verkoopreisjes. Waarom? Een gratis dagje uit met de bus, gratis versnaperingen en cadeaus, dan ben je er voor niks even heerlijk tussen uit.

Eenmaal aangekomen bij het zalencentrum begint er een urenlang verkooppraatje over de fantastische aanbiedingen die alleen vandaag geldig zijn. Vaak gaat het om “gezondheids”producten, daar zijn ouderen immers gevoelig voor. Producten die veel te duur zijn worden in de roes gekocht, waarna mensen vaak in de financiële problemen komen.

Wat is er nog aan te redden? Deze vorm van verkoop valt onder de Colportagewet. Als u iets kocht duurder dan 34 euro en er is een koopovereenkomst opgesteld met het adres van de verkoper er in dan heeft u nog acht dagen bedenktijd, ingaande op de aankoopdag. Stuur een aangetekende brief waarin staat dat u afziet van de koop en stuur het product terug.

Waarschuwing: als u een reisje maakt en de bus stopt net over de grens, koop dan niets en geniet van de gratis koffie. De Nederlandse Colportagewet is daar niet van toepassing.

(gepubliceerd in de Stedendriehoek in maart 2012)