Stel: u heeft een kind samen met uw ex. Uw ex betaalt netjes iedere maand kinderalimentatie. Dan overlijdt uw ex plotseling. Wat blijkt? Zijn nalatenschap gaat naar zijn nieuwe vrouw als langstlevende en uw kind heeft een niet-opeisbare geldvordering. Betekent dit nu dat u voortaan helemaal alleen voor de kosten van uw kind opdraait?
Dit hoeft gelukkig niet zo te zijn. Sinds 2003 staat in de wet (4:35 BW) dat uw kind onder omstandigheden aanspraak heeft op een som ineens voor zover deze nodig is voor zijn verzorging en opvoeding tot zijn 18e jaar en voor zijn levensonderhoud en studie tot zijn 21e jaar. De mogelijkheid om een geldbedrag uit de nalatenschap te krijgen voor de kosten van uw kind bestaat dus, iets wat veel mensen niet weten.
Let wel op dat u als u namens uw kind aanspraak wil maken op een som ineens dit tijdig doet. Uw kind dient uiterlijk binnen 9 maanden (en wanneer een belanghebbende een redelijke termijn heeft gesteld binnen deze termijn) na het overlijden van uw ex te verklaren dat hij een som ineens wil ontvangen. Dit is een fatale termijn. De som ineens is vanaf 6 maanden na het overlijden opeisbaar.
(gepubliceerd in de Stedendriehoek in mei 2014)